Tomaten voor elk moment van de dag

BORRELHAPJES MET TOMAAT VAN DE BBQ

Crostini met geitenkaas & tomatenjam Pak een gietijzeren bakje en leg daar samen met een gehalveerde citroen 10-12 kers/snoeptomaatjes in. Druppel er een klein beetje olijfolie overheen en laat ze ongeveer 15 minuten poffen in het bakje. Zorg ervoor dat je de BBQ kan afsluiten zodat ze goed rondom gaar en dus lekker zoet worden. Als ze gekarameliseerd zijn haal je ze uit het bakje en doe je ze in de saus/gietijzeren pan, knijp de gegrilde citroen ook hierin uit. Gebruik een staafmixer om er een jam van te maken. Roer nog even goed door en zet terug op de BBQ. Zo kan de tomatenjam iets indikken. Houd de jam wel in de gaten en haal van de BBQ als het te ver indikt en laat afkoelen.

Gegrilde tomaten Leg de middelgrote tomaten op de grill plaat of rooster en laat ze 10 minuten even roosteren. Totdat ze iets verschroeien. Je kan ze ook in een gietijzeren/ovenschaal leggen.

Pan con tomate Was de tomaten af met stromend water en haal het kroontje ervan af. Rasp de tomaten in een zeef en zet eronder een bakje om het vocht op te vangen. Bewaar het vocht dat je overhoudt en zet apart. Meng de geraspte tomaten met een snuf zout, citroenzeste en een eetlepel extra vergine olijfolie.

Koud tomatensoepje Pak het tomatenvocht dat je over hebt gehouden en breng op smaak met salt flakes, peper en een paar druppeltjes olijfolie. Omdat de tomaten van goede kwaliteit zijn is dit simpele 'gazpacho' soepje lekker verfrissend erbij. Serveer in shot (kleine) glaasjes. Snijd de ciabatta/stokbrood in dunne plakken en smeer de helft van het brood in met olijfolie en halveer de knoflook wrijf het brood ermee in en grill ze kort aan beiden kanten op de BBQ. Als ze krokant zijn smeer je de helft in met het tomatensausje. Smeer de andere helft in met geitenkaas en de tomatenjam, leg de 'pan con tomate' & crostini's op de borrelplank erbij. Gebruik een handrasp en/of zesteur om de hapjes mooi op te maken met wat citroenzeste/krulletjes. Serveer in een schaaltje de gepofte/gegrilde tomaten erbij.

Benieuwd welke ingrediƫnten wat je in huis moet halen? Klik hier voor het volledige gerecht.

Recept ontwikkeld door The Lemon Kitchen.

Terug naar Projecten
Volg ons