Borrelhapjes met tomaat en de BBQ

Haal deze ingrediënten in huis

15 st mini cherry trostomaatjes - 4 st grote tomaten - 4 el romige zachte geitenkaas - 4 el extra vergine olijfolie biologisch - 1 citroen biologisch - 1 ciabatta of zuurdesem stokbrood - snuf salt flakes / Maldon zout - (extra) rode paprika om te snacken - 1 knoflookteen biologisch

Bereiding

Verwarm de BBQ/Big Green Egg voor op 190-200 graden. Leg er een grill plaat of gietijzeren grill rooster op.


Crostini met geitenkaas & tomatenjam Pak een gietijzeren bakje en leg daar samen met een gehalveerde citroen 10-12 kers/snoeptomaatjes in. Druppel er een klein beetje olijfolie overheen en laat ze ongeveer 15 minuten poffen in het bakje. Zorg ervoor dat je de BBQ kan afsluiten zodat ze goed rondom gaar en dus lekker zoet worden. Als ze gekarameliseerd zijn haal je ze uit het bakje en doe je ze in de saus/gietijzeren pan, knijp de gegrilde citroen ook hierin uit. Gebruik een staafmixer om er een jam van te maken. Roer nog even goed door en zet terug op de BBQ. Zo kan de tomatenjam iets indikken. Houdt de jam wel in de gaten en haal van de BBQ als het te ver indikt en laat afkoelen. 

Gegrilde tomaten Leg de middelgrote tomaten op de grill plaat of rooster en laat ze 10 minuten even roosteren. Totdat ze iets verschroeien. Je kan ze ook in een gietijzeren/ovenschaal leggen.

Pan con tomate Was de tomaten af met stromend water en haal het kroontje ervan af. Rasp de tomaten in een zeef en zet eronder een bakje om het vocht op te vangen. Bewaar het vocht dat je overhoudt en zet apart. Meng de geraspte tomaten met een snuf zout, citroenzeste en een eetlepel extra vergine olijfolie.

Koud tomatensoepje Pak het tomatenvocht dat je over hebt gehouden en breng op smaak met salt flakes, peper en een paar druppeltjes olijfolie. Omdat de tomaten van goede kwaliteit zijn is dit simpele 'gazpacho' soepje lekker verfrissend erbij. Serveer in shot (kleine) glaasjes. Snijd de ciabatta/stokbrood in dunne plakken en smeer de helft van het brood in met olijfolie en halveer de knoflook wrijf het brood ermee in en grill ze kort aan beiden kanten op de BBQ. Als ze krokant zijn smeer je de helft in met het tomatensausje. Smeer de andere helft in met geitenkaas en de tomatenjam, leg de 'pan con tomate' & crostini's op de borrelplank erbij. Gebruik een handrasp en/of zesteur om de hapjes mooi op te m aken met wat citroenzeste/krulletjes. Serveer in een schaaltje de gepofte/gegrilde tomaten erbij. 

 

Receptontwikkeling: thelemonkitchen.nl