Tomaat sluit verrassende vriendschappen

25 Jun 2015

Voor ons staat groente aan de basis van een gezonde en makkelijke maaltijd. Maar hoe vaak combineer jij groente met fruit in één gerecht? Het levert een ware smaakexplosie op, met de tomaat als verbindende factor. Een tomaat is namelijk fruitig én hartig tegelijk. Qua sap evenaart de tomaat de meloen. Typerend zijn de eigenschappen friszoet en sappig, waardoor de tomaat een fruitig karakter heeft. Maar wat doet de tomaat dan op de groenteafdeling?

Voor ons staat groente aan de basis van een gezonde en makkelijke maaltijd. Maar hoe vaak combineer jij groente met fruit in één gerecht? Het levert een ware smaakexplosie op, met de tomaat als verbindende factor. Een tomaat is namelijk fruitig én hartig tegelijk. Qua sap evenaart de tomaat de meloen. Typerend zijn de eigenschappen friszoet en sappig, waardoor de tomaat een fruitig karakter heeft. Maar wat doet de tomaat dan op de groenteafdeling?

De meeste mensen die de supermarkt in lopen, hebben al een recept of maaltijd in hun hoofd. Ze kopen trostomaten bijvoorbeeld voor het maken van een heerlijke salade of pastagerecht. In één gerecht komen ingrediënten uit verschillende categorieën bij elkaar. Ingrediënten met onderlinge vriendschappen. Vriendschappen? Ja, relaties die zijn ontstaan uit traditie en beproeving met andere ingrediënten. Zo is de tomaat al jaren dikke vrienden met mozzarella, basilicum en olijfolie. Maar er zijn ook tal van ingrediënten waarvan minder bekend is dat ze goed samenwerken met onze tomaten, waaronder fruit.


Stimuleert verkoop

In gerechten is de scheiding van de categorieën groente en fruit eigenlijk overbodig en biedt juist de combinatie oneindig veel culinaire inspiratie. Combineer bijvoorbeeld eens tomaat, aardbei en avocado in een salade. Maak borrelhapjes van tomaat, feta en watermeloen. Of bak een heerlijk taart met rode en gele cherrytomaten. De smaakcombinaties van groente en fruit bieden de retailer kansen om de consument te verleiden tot het maken van nieuwe inspirerende gerechten. En geeft de verkoop op de winkelvloer een extra boost.

Partnership on a plate
Gelukkig heeft de tomaat inmiddels in veel gerechten een basisplaats veroverd. Maar hoe zit dit met groente en fruit in het algemeen? Is de groenteafdeling voor de consument al het vertrekpunt van iedere maaltijd? Met de juiste informatievoorziening en aanpak kunnen we nog veel meer invloed uitoefenen op de beslissing die de consument maakt. Zo heeft de retailer vaak behoefte aan meer productinformatie, inspiratie en kennis over het aankoopproces. Gebruik elkaars know-how en leer de shopper beter kennen. Wij noemen dit ‘Partnership on a plate’, want samen weet je meer dan alleen. Meer informatie? Neem contact op Wim van den Berg van DOOR Partners/Prominent via w.vandenberg@doorpartners.nl.

Bron: www.smaakvrienden.nl van meesterkok Angélique Schmeinck

De verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van Prominent tomaten verlopen via DOOR Partners B.V. Deze verkoopdochter maakt onderdeel uit van coöperatie DOOR U.A.

Activeer de shopper om tomaten te eten op verrassende momenten

Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Benieuwd naar het positieve effect hiervan?