Which Impact Does Brexit Have on The Fruit and Vegetable Sector?

Blogs

Welke impact heeft Brexit op de AGF-sector?

De naderende Brexit op 29 maart 2019 brengt veel onzekerheid met zich mee voor ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Met 600.000 vrachtwagens die jaarlijks de oversteek maken, is het VK na Duitsland onze belangrijkste handelspartner. Hoe moet het wanneer het VK straks geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt en douane-unie, en vrij transport van AGF-producten niet langer mogelijk is?

Zorgt Brexit voor extra lange files aan de grens?

Door douaneformaliteiten, zoals heffingen en toezicht, zouden er weleens extra lange files kunnen ontstaan aan weerszijden van het kanaal. Maar de situatie na Brexit zal niet alleen extra tijd kosten, ook extra geld en extra (administratief) werk.

Op 7 november organiseert het GroentenFruit Huis in samenwerking met NBCC voor haar leden en genodigden het Brexit Forum. Hier zullen de laatste ontwikkelingen worden besproken, advies worden gegeven en de mogelijkheid worden geboden tot het stellen van vragen aan vertegenwoordigers van de Nederlandse regering en douane, en aan het GroentenFruit Huis.

Het Brexit Loket en de Brexit Impact Scan

Voor ondernemers is het belangrijk om niet af te wachten, maar zich nu goed voor te bereiden. Welke impact heeft Brexit precies op een onderneming? Naast informatie inwinnen op verschillende bijeenkomsten, kan het online Brexit Loket worden geraadpleegd. Ondernemers kunnen daar een Brexit Impact Scan uitvoeren en aanvullend advies op maat ontvangen over hoe het beste om te gaan met de nieuwe situatie.

Een tekort aan verse groenten en fruit in het VK?

Ook in het VK zal men zich straks moeten aanpassen aan een nieuwe situatie. De 60 miljoen Britse consumenten zijn gewend dat er gedurende het hele jaar een grote verscheidenheid aan groenten en fruit beschikbaar is. Dat kan na Brexit zomaar veranderen. Het feit dat er in de afgelopen periode geen aanstalten gemaakt is om de lokale productie te verhogen en het arbeidstekort op te lossen, maakt het voor Britse retailers en consumenten des te schrijnender. Zij zijn voor hun aanvoer van groenten en fruit nog steeds afhankelijk van de import van (Europese) versproducten.

DOOR Partners / Prominent houdt de recente ontwikkelingen nauw in de gaten; zowel op Europees niveau als aan Britse zijde. Wilt u meer weten? Wij informeren u graag. Neem gerust contact op met Wim van den Berg van DOOR Partners / Prominent: w.vandenberg@doorpartners.nl of +31 (0)6 5756 4346.

De verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van Prominent tomaten verlopen via DOOR Partners B.V. Deze verkoopdochter maakt onderdeel uit van coƶperatie DOOR U.A.

Terug naar blogs

Vorige artikelen

 • datum 02 Oct 2018

  Een duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen?

  Hoe maken we de plastic afvalberg kleiner? Dat is een vraag die iedereen aangaat; van producent tot consument. Wanneer elke speler in deze keten zijn verantwoordelijkheid neemt, lukt het wellicht om zichtbare stappen te maken. Men is zich steeds bewuster van de schadelijke effecten van het plastic dat op de afvalberg of nog erger, in zee terechtkomt.

  Wil je meer weten? Lees dan verder

 • datum 05 Sep 2018

  Mondiale overnames: meer macht, minder diversiteit

  De toenemende fusies van verschillende multinationals veranderen het mondiale retaillandschap. De grote partijen die daardoor ontstaan krijgen steeds meer macht. De diversiteit verdwijnt, waardoor consumenten en leveranciers steeds minder keuzevrijheid hebben. Multinationals bepalen immers het aanbod en dat wordt steeds homogener. Is dit de toekomst?

  Wil je meer weten? Lees dan verder

Volg ons