Kiezen voor zekerheid en kwaliteit in economisch turbulente tijden

02 Feb 2023

Niet alleen COVID-19 en de oorlog in Oekraïne hebben invloed op de inflatie, maar er zijn meer externe factoren om rekening mee te houden. Welke dat zijn?

De mondiale inflatie is een van de meest besproken onderwerpen van dit moment. Onderzoek dat de Rabobank deze maand publiceerde, toont aan dat Europa met een koopkrachtdaling kampt van maar liefst 7.6%. Deze daling deed zich voor in de afgelopen maanden en is des te schrijnender met het besef dat er in de laatste 20 jaar niet eerder zo’n vrije val is voorgekomen.

Niet alleen COVID-19 en de oorlog in Oekraïne hebben invloed op de inflatie, maar er zijn meer externe factoren om rekening mee te houden. Deze beïnvloeden niet alleen de productie en prijs van verse groenten en fruit, maar bepalen indirect ook de inkoopstrategie van retailers. Benieuwd hoe zij in turbulente tijden toch kunnen kiezen voor zekerheid en kwaliteit? Lees het in onze blog!

Vier externe factoren die vraag, aanbod en inkoopprijs beïnvloeden

Het lijkt misschien zo dat wanneer COVID-19 en de geopolitieke onrust enigszins stabiliseren, de economische situatie zich kan herstellen. Maar dan laten we andere belangrijke factoren buiten beschouwing. Neem de volgende vier factoren, die direct samenhangen met de teelt van verse groenten en fruit en het prijskaartje dat daaraan hangt.

Klimaatverandering bijvoorbeeld. Deze heeft de meeste invloed op verse producten die onder veranderlijke weersomstandigheden worden geteeld in landen zoals Spanje en Marokko. Aanhoudende droogte, hevige neerslag of plotselinge vorst beïnvloeden de productie en dus ook het aanbod en de kwaliteit van bijvoorbeeld tomaten.

Personeelstekort is een andere factor. Dit heeft niet alleen invloed op het productieproces als geheel maar ook op specifieke onderdelen daarvan. Zo kunnen er bijvoorbeeld genoeg rijpe aardbeien zijn geteeld die wachten om te worden geoogst, maar wat als er onvoldoende personeel beschikbaar is om ze te plukken?

Ook de wettelijk vastgelegde stijging van het minimumloon is een belangrijke externe factor. Want het uitbetalen van een hoger uurloon aan personeel zorgt automatisch hogere in- en verkoopkosten.

Tenslotte is er nog greenflation, oftewel het voldoen aan specifieke wettelijke eisen die bijdragen aan een groene(re) toekomst. Bijvoorbeeld het gebruik van minder ruwe grondstoffen en in plaats daarvan investeren in duurzame alternatieven. Maar deze groene keuzes kosten geld en hebben daardoor vaak een prijsverhoging van de geteelde producten tot gevolg.

Zodra de productie door bovenstaande factoren vertraagt of vermindert, daalt het aanbod van verse groenten en fruit, waardoor de inkoopprijs automatisch stijgt. Dat gezegd hebbende, naast deze vier factoren zijn er meer externe factoren te bedenken die de vraag, het aanbod en de uiteindelijke inkoopprijs beïnvloeden; pure marktwerking dus.

Welke risico’s zijn retailers bereid te nemen bij de inkoop van verse producten?

Retailers moeten het hebben van hun risicoanalyses. Welke producten kunnen op welk moment worden geleverd en tegen welke prijs? Kies je – met bovenstaande alinea over klimaatverandering in het achterhoofd – voor verse producten die onder veranderlijke weersomstandigheden worden geteeld? Maar met het risico dat een oogst minder verse producten voortbrengt en kan verschillen in kwaliteit, waardoor je elders alsnog producten zal moeten inkopen? Of ga je voor tomaten die in een gecontroleerde omgeving in Nederlandse kassen worden geteeld?

Growers United / Prominent garandeert haar afnemers altijd zekerheid en kwaliteit. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op met Wim van den Berg van Growers United / Prominent: w.vandenberg@growersunited.nl of +31 (0)6 5756 4346.

Prominent is een merk van Growers United UA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van het product.

Activeer de shopper om tomaten te eten op verrassende momenten

Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Benieuwd naar het positieve effect hiervan?