Een duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen?

Blogs

Een duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen?

Hoe maken we de plastic afvalberg kleiner? Dat is een vraag die iedereen aangaat; van producent tot consument. Wanneer elke speler in deze keten zijn verantwoordelijkheid neemt, lukt het wellicht om zichtbare stappen te maken. Men is zich steeds bewuster van de schadelijke effecten van het plastic dat op de afvalberg of nog erger, in zee terechtkomt.

Begin bij het begin; de productie van plastic verpakkingen

Wat zijn de alternatieven voor plastic verpakkingen? Zijn deze wel duurzaam genoeg? Daarbij kijken we niet alleen naar verpakkingen als eindproduct, maar ook naar de grondstoffen en productiemethoden. In dit licht kunnen verpakkingen van papier of karton zelfs schadelijker blijken dan plastic verpakkingen. En hoe zit het met de distributie van deze verpakkingen? Moeten ze van ver komen en wat is hun transportmethode? Wanneer we het hebben over de impact van plastic verpakkingen moeten we hier – oftewel bij het begin – beginnen.

Iedere speler heeft zijn eigen verantwoordelijkheid

Vervolgens is het aan telers en overkoepelende organisaties om bewuste keuzes te maken. Tijdens de zoektocht naar de meest praktische of goedkoopste verpakkingen, moet duurzaamheid een steeds grotere gaan spelen. Natuurlijk is het onmogelijk om het roer direct helemaal om te gooien, maar het is wel nodig om gaandeweg moet duurzame alternatieven te komen.

Ook consumenten worden steeds beter geïnformeerd over de alternatieven. Zij zijn zich steeds meer bewust van hun eigen verantwoordelijkheid in het plasticverhaal. Het scheiden van plastic – net als papier en glas – wordt in veel gemeenten gepromoot. Maar ook hierin valt nog winst te behalen; welk soort plastic kan wel of niet worden gerecycled? En gooi biologisch afbreekbaar plastic echt op de composthoop. Wanneer de oplossing wordt gezocht in gerecycled papier of karton, dan moeten er wel voldoende grondstoffen voor handen zijn. Hierin speelt de consument een belangrijke rol; door elke vorm van afval gescheiden in te leveren, kan er steeds meer worden hergebruikt.

Merk Prominent werkt aan duurzame oplossingen

DOOR Partners is zich voor haar merk Prominent bewust van de impact van plastic verpakkingen op het milieu. Om met duurzame alternatieven te komen, beginnen wij bij het begin: onderzoek naar grondstoffen. Daarop volgen de productiemethoden, plaats van produceren en het transport. Vervolgens kijken we wat de beste verpakkingsoplossingen zijn per product. Wij willen onze klanten van goed onderbouwd advies voorzien, waar zij voor op de lange termijn mee aan de slag kunnen. Het zou pas echt schadelijk zijn wanneer een verpakking die eerder als duurzaam werd aangemerkt, uiteindelijk niet duurzaam blijkt. Dan kan het proces weer opnieuw beginnen en daar willen wij onze klanten voor behoeden.

Meer weten?

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen voor plastic verpakkingen? Wij vertellen er graag meer over. Neem gerust contact op met Wim van den Berg van DOOR Partners/Prominent: w.vandenberg@doorpartners.nl of +31 (0)6 5756 4346.

De verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van Prominent tomaten verlopen via DOOR Partners B.V. Deze verkoopdochter maakt onderdeel uit van coöperatie DOOR U.A.

Terug naar blogs

Vorige artikelen

 • datum 05 Sep 2018

  Mondiale overnames: meer macht, minder diversiteit

  De toenemende fusies van verschillende multinationals veranderen het mondiale retaillandschap. De grote partijen die daardoor ontstaan krijgen steeds meer macht. De diversiteit verdwijnt, waardoor consumenten en leveranciers steeds minder keuzevrijheid hebben. Multinationals bepalen immers het aanbod en dat wordt steeds homogener. Is dit de toekomst?

  Wil je meer weten? Lees dan verder

 • datum 07 Aug 2018

  Een zomerse tomaat, ook in de winter

  De tijd dat consumenten enkel seizoensgebonden groenten en fruit konden kopen en klaarmaken ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn de meeste AGF-producten het hele jaar door verkrijgbaar. Maar waar komen die aardbeien in de winter vandaan? En de sperziebonen die nu in de schappen liggen? Herkomst heeft invloed op smaak, kwaliteit en duurzaamheid.

  Wil je meer weten? Lees dan verder

Volg ons