Blogs

Coronacrisis: minder convenience, maar terug naar de basis

Voor de coronacrisis begon was er in de AGF-sector een duidelijke trend zichtbaar van snelle en simpele gerechten. Consumenten kochten meer convenience-producten zoals voorgesneden groenten en fruit, maaltijdpakketten en verse kant-en-klaar maaltijden. Vaak gebeurde dat vanuit het werk op weg naar huis. In de weekenden werd er flink uitgepakt tijdens gezellige borrels en etentjes met familie en vrienden. Maar hoe is dat nu, met alle corona-maatregelen?

Coronamaatregelen leiden tot ander consumentengedrag

De wereldwijde pandemie zorgde voor een plotselinge omslag. Consumenten werken nu vooral thuis, waardoor er minder snel iets on-the-go wordt gekocht. En door de sluiting van de horeca is eten buiten de deur ook geen optie meer. Door de corona-maatregelen zijn borrels en etentjes thuis minder uitgebreid of ze worden helemaal uitgesteld.

Minder impulsaankopen door boodschappenlijstje en online bestellen

De angst voor besmetting zien supermarkten en lokale retailers ook terug in de toename van bulkaankopen, aldus onderzoeksbureau GFK. In plaats dagelijks boodschappen doen, inclusief impulsaankopen, wordt er nu eens per week groot ingeslagen aan de hand van een boodschappenlijstje. Om in fysieke winkels de massa te ontwijken, plannen consumenten hun wekelijkse tripje niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks. Daarnaast is online bestellen en thuis laten bezorgen ongekend populair.

Nadruk op verse producten: goed voor de portemonnee en gezondheid

Door de financiƫle gevolgen van de coronacrisis hebben veel consumenten minder te besteden. Ook dat is terug te zien het koopgedrag. Convenience- en luxeproducten belanden minder vaak in het boodschappenmandje, zegt big-data-specialist IRI. Terwijl er vaker voor basisproducten wordt gekozen. Geen voorgesneden groenten of kant-en-klaarmaaltijden meer, maar losse versproducten die vervolgens zelf thuis worden klaargemaakt.

Consumenten zijn bewuster en gezonder gaan eten. We gaan terug naar de basis. Er wordt vaker thuis gekookt waarbij onbewerkte, verse producten de voorkeur hebben. En dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor onze gezondheid!

DOOR Partners / Prominent stimuleert een goede gezondheid. Wilt u meer weten over onze verse producten? Neem gerust contact op met Wim van den Berg van DOOR Partners / Prominent: w.vandenberg@doorpartners.nl of +31 (0)6 5756 4346.

De verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van Prominent tomaten verlopen via DOOR Partners B.V. Deze verkoopdochter maakt onderdeel uit van coƶperatie DOOR U.A.

Terug naar blogs

Vorige artikelen

 • datum 02 Sep 2020

  Plant nu een zaadje, pluk later de vruchten

  Snel kunnen schakelen is essentieel in Marketing en Sales. Acties zijn vaak gericht op de korte termijn: snel succes boeken en weer door. Maar verder kijken heeft zo zijn voordelen. Ga zelf op onderzoek uit of in gesprek met experts en verruim het blikveld. Wat zijn de ontwikkelingen voor de komende vijf jaar? Door nu een zaadje te planten, plukt u later de vruchten.

  Wil je meer weten? Lees dan verder

 • datum 01 Jul 2020

  Prominent komt naar je toe deze zomer!

  Een gezonde smoothie met tomaten? Een grappige tomatenlolly? Of gezellige tapas en pinchos? De veelzijdige tomaat leent zich perfect voor verschillende eetmomenten per dag. Om consumenten te inspireren trok Prominent het land in met een eigen food truck, de Tomato Times, inclusief 1.5 meter bankje! Check de nieuwe commercial die op 25 juni werd gelanceerd.

  Wil je meer weten? Lees dan verder

Volg ons