Actuele energiecrisis vraagt om duurzame oplossingen

16 Feb 2022

De energiecrisis raakt de economie, wereldwijd. Ook onze telers hebben te maken met toenemende energiekosten. Hoe pakt Prominent dit aan?

De energiecrisis raakt de economie, wereldwijd. Ook onze telers hebben te maken met toenemende energiekosten. Zo steeg de prijs van elektriciteit in de afgelopen maanden met 380% en de prijs van gas zelfs met 400%. Als je je bedenkt dat de kostprijs van een tomaat voor zo’n 30% uit energiekosten bestaat, dan snap je dat onze telers zich zorgen maken.

Prominent is als betrokken en verantwoordelijke organisatie, jaren geleden al gestart met het investeren in diverse duurzame oplossingen. Dit zullen we verder gaan uitbouwen, zodat we retailers ook in deze situatie altijd verse producten kunnen garanderen. Hierbij is van groot belang dat deze duurzame oplossingen ook economisch haalbaar zijn.

Telen in koude wintermaanden kost nu meer dan het opbrengt

De stijgende energieprijzen leiden niet alleen in Nederland tot paniek. De wereldeconomie is alles behalve stabiel in deze onzekere tijden. Onze telers worden flink op de proef gesteld. Om het hele jaar verse tomaten te kunnen leveren, zijn optimale teeltomstandigheden nodig. Binnen een gesloten systeem is de juiste balans tussen temperatuur en licht cruciaal. Daarom is in de Nederlandse wintermaanden extra warmte en licht nodig. Maar met de actuele energieprijzen kost het telen van tomaten nu meer dan dat het opbrengt.

Prominent is pionier op het gebied van duurzame oplossingen

Een situatie als deze vraagt om duurzame oplossingen. De telers van Prominent zijn pioniers op het gebied van duurzame tomatenteelt. Door onze tomaten te laten groeien in een gecontroleerde omgeving, gebruiken we minimale grondstoffen en hergebruiken we onze afvalstoffen zoveel mogelijk.

Daarbij hebben we de afgelopen 15 jaar geïnvesteerd in duurzame energietoepassingen, zoals het gebruik van restwarmte uit de industrie en aardwarmte. En in een Warmte Kracht Koppeling (WKK), waarbij eigen efficiënte energiecentrales zowel warmte als elektriciteit produceren. Ook door LED-verlichting te gebruiken, komen onze duurzame doelen steeds dichterbij.

De kracht van een coöperatie: samen staan we sterker

De telers van Prominent vormen samen een coöperatie. Dit betekent dat in economisch onzekere tijden, de risico’s zoveel mogelijk worden beperkt en gespreid. Als teler sta je er nooit alleen voor. Zo werden in de afgelopen maanden de financiële tegenslagen samen gedragen. En met het oog op de toekomst wordt er niet alleen ingezet op de korte termijn, maar kijken we samen naar duurzame oplossingen, zodat de kwaliteit van onze producten continu kan worden gegarandeerd.

Samen met retailers om de tafel: kijken naar kansen

Samenwerken betekent ook in gesprek gaan met onze retailers. Zij zijn gewend dat onze telers twaalf maanden per jaar tomaten van topkwaliteit leveren. Maar wat als de actuele omstandigheden onzekerheid met zich meebrengen? Daar is geen teler of retailer bij gebaat. Wij geloven dat het loont om samen te kijken naar nieuwe kansen.

Ook teler Tom Zwinkels denkt in oplossingen; ‘Een ondernemer ziet altijd kansen. Ik pleit ervoor om nog nauwer samen te werken met onze retailers en exporteurs. Bijvoorbeeld door voorafgaand aan het seizoen samen een prijs- en volumecontract op te stellen, dat aansluit bij actuele energie- en andere kosten. Zo lopen wij als teler minder risico en zijn retailers het hele jaar verzekerd van onze verse producten.’

Growers United / Prominent houdt van succesvol samenwerken. Ook samen inzetten op nieuwe kansen? Neem gerust contact op met Wim van den Berg van Growers United / Prominent: w.vandenberg@growersunited.nl of +31 (0)6 5756 4346.

Prominent is een merk van Growers United UA. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van het product.

Activeer de shopper om tomaten te eten op verrassende momenten

Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Benieuwd naar het positieve effect hiervan?