Nieuws

Rimato laat volgende generatie ook genieten van smaaktomaten

Naam: Marcel van der Knaap
Leeftijd: 49 jaar
Bedrijf: Kwekerij Rimato
Adres: Zwethlaan 7, 2675 LB Honselersdijk
Hectare: 15 ha.

Waarom kiezen jullie voor aardwarmte voor de verwarming van de kas?

Met het oog op de toekomst. Kwekerij Rimato wil op een duurzame manier tomaten produceren, zodat genieten van onze tomaten geen bittere nasmaak geeft voor de volgende generatie.

Wat maakt dit project bijzonder?

Er wordt straks op 4 kilometer diepte geboord, andere aardwarmteprojecten gaan niet verder dan 3 kilometer. Naar verwachting komt er straks water van 140 graden Celsius omhoog. Door dieper te boren haal je met één boring meer MWth (megawatt voor thermische energie) omhoog.

Hoe komt de warmte uiteindelijk bij jullie terecht?

Er wordt een leidingnet aangelegd en daar worden alle deelnemers aan het Trias project op aangesloten. Ideaal zou natuurlijk zijn wanneer de verschillende aardwarmteprojecten die er zijn in de omgeving, in de toekomst aan elkaar gekoppeld worden. Zo heeft iedereen de beschikbaarheid over voldoende warmte en kan een overschot van het ene bedrijf gebruikt worden op een ander bedrijf.

Wanneer kun je voor het eerst gebruik maken van aardwarmte?

Bij dit project is alles nieuw. Het is nog moeilijk te voorspellen wanneer we kunnen starten met de afname van warmte uit de bron. Hopelijk in het voorjaar van 2019. Op welke manier zijn jullie nog meer met duurzaamheid bezig? We gebruiken zuivere CO2 voor de optimale groei van onze tomatenplanten, via OCAP. Dit is afkomstig van de industrie in de buurt. Hierdoor hoeven we de ketel of WKK niet aan te zetten voor het winnen van CO2. OCAP en aardwarmte zijn een perfecte combinatie. Ook gaan we bewust met ons afval om. Zo verwerken we gescheurde of afgekeurde tomaten tot overheerlijke soep en ketchup in samenwerking met Looye kwekers.

Kijk voor meer informatie op triaswestland.nl/project

Terug naar nieuws
Volg ons