Prominent stimuleert verkoop met inzichten van neuromarketing

Tomato Times campagne 01 Jun 2023

Om een compleet beeld te krijgen van wat consumenten daadwerkelijk drijft en ook hun onbewuste afwegingen in kaart te brengen, is Prominent aan de slag gegaan met Unravel Research; een specialist op het gebied van neuromarketing. Co-founder Tim Zuidgeest presenteerde op 16 mei tijdens het Global Tomato Congress in Rotterdam enkele fascinerende inzichten.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen peilt Prominent met shopperonderzoek de tendens onder haar shoppers. “Welke keuzes maken zij op welk moment en waarom? Met de inzichten die deze onderzoeken opleveren, kunnen wij nog beter voldoen aan de behoefte van onze consumenten”, aldus Wim van den Berg (marketingmanager bij Growers United). “Toch zijn sommige onderzoeken niet waterdicht. Zo blijken consumenten soms op het moment van aankoop voor het schap toch andere keuzes te maken, dan zij in eerste instantie in een enquête aangeven.”

Van intuïtie naar inzicht
Prominent geeft haar klanten graag gefundeerd advies. “Naast onderzoek onder internationale shoppers geven de inzichten die via neuromarketing worden verkregen, onze klanten praktische handvatten die wetenschappelijk onderbouwd zijn”, vertelt Wim. “Neurologisch onderzoek biedt inzicht in het kijk- en keuzegedrag van shoppers. Dit kan retailers helpen bij het kiezen van verpakkingen en het inrichten van hun schappen.”

Global Tomato Congress
Net als voorgaande jaren was Prominent sponsor van het Global Tomato Congress in Rotterdam. Op 16 mei presenteerde Tim Zuidgeest van Unravel Research, daar op uitnodiging van Prominent enkele fascinerende inzichten. Welke uitwerking heeft de kleur van een verpakking bijvoorbeeld op het koopgedrag van consumenten? Is het benoemen van duurzaamheid een doorslaggevende factor in het aankoopproces? En met welke bewoording trek je consumenten uiteindelijk wel of niet over de streep? Tim Zuidgeest liet onder andere zien dat een zwarte verpakking onbewust aantrekkelijker wordt gevonden dan een witte, waardoor consumenten eerder tomaten zullen kopen in een zwarte tray.

Bekijk de video met meer interessante resultaten

Activeer de shopper om tomaten te eten op verrassende momenten

Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Benieuwd naar het positieve effect hiervan?