Nieuws

Prominent gaat telen in China

Telersvereniging Prominent heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met een Chinese delegatie afkomstig uit de provincie Hainan. Prominent heeft al enkele jaren een goede partnership met een lokale investeerder en de overheid op het eiland in de Zuid-Chinese Zee. Met de ondertekening van dit initiatief wordt de samenwerking naar een hoger plan getild.

De bekrachtiging van de samenwerking tussen Prominent en de Chinezen vond 28 augustus plaats. Het is één van de vier officiële initiatieven die tussen de Chinese provincie van Hainan, de lokale investeerders Runda en Ruoniushan Group en drie Nederlandse bedrijven is gesloten. Naast Prominent zullen namelijk ook Rijk Zwaan, HortiMaX en Priva de banden aanhalen met Hainan; een regio die voor zowel de Nederlanders als de Chinezen veel kansen biedt voor de ontwikkeling van high tech tuinbouw.

Waarom samenwerken?

Een meer intensieve samenwerking met de partijen in Hainan is een logische vervolgstap op de verkennende bezoeken van de afgelopen twee jaar. De Chinese investeerder Runda heeft op het eiland al meerdere kassen gebouwd. Afgelopen jaar is daar een, naar Nederlandse maatstaven gebouwde high-tech kas bij gekomen van 7 hectare compleet met een distributiecentrum en verwerkingslijn. Prominent zal deelnemen in de exploitatie van deze kas en is er dus bij gebaat om hierin zo maximaal en efficiënt mogelijk te gaan telen.Er is gekozen voor een samenwerking met de Chinezen, aangezien Prominent een grote internationale speler wil worden. Het is alleen niet altijd haalbaar om vanuit Nederland te exporteren naar een verre bestemming als China. “Dan kun je ervoor kiezen om lokaal zelf kassen te gaan bouwen, maar je kunt ook een partner vinden die die kassen al heeft. In Runda hebben wij die partner gevonden, zij hebben de kassen en wij de kennis," aldus Ferdi van Elswijk, manager Prominent Greenhouse Academy.

Begeleiding teelt

Prominent medewerkers zullen niet alleen zelf naar China afreizen, maar begeleiden de teelt ook op afstand. Ferdi van Elswijk: “We leiden mensen in Nederland op en we ondersteunen via het berichtenplatform WeChat en streaming video. Daarnaast bieden de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de tuinbouw steeds meer technieken om op afstand te telen."

Tenslotte

In China zijn er goede kansen voor veilig geproduceerd voedsel; het land kent een snel groeiende middenklasse die steeds bewuster met haar voeding omgaat. Er is dus duidelijk een markt voor de 'Nederlandse' tomaten.

Terug naar nieuws
Volg ons