Eerste aandelen van Prominent tomaten wisselen van eigenaar

Aandelen Dekker Glascultures verkocht aan The Valley 15 Sep 2023

Sinds 2018 zijn de leden mede-eigenaar van de coöperatie Prominent door de omvorming van een traditionele coöperatie naar een coöperatie op aandelen. Frank Dekker, één van de leden van Prominent, heeft dit jaar zijn bedrijf Dekker Glascultures verkocht aan zijn buurman en stopt daardoor in het volgende seizoen met tomaten telen. Behalve zijn bedrijf wilde hij ook zijn opgebouwde aandeel in Prominent verkopen. Na een biedingsproces binnen de vereniging, zijn de aandelen overgedragen aan the Valley; ook een lid van Prominent.

Deze eerste aandelentransactie is een belangrijke stap voor de Coöperatie. “Door de jaren heen heeft Prominent een mooie positie opgebouwd met onder meer een belang in diverse teeltbedrijven. De waarde van het aandeel Prominent is dan ook in vijf jaar tijd bijna verzevenvoudigd. De meerwaarde hiervan zie je nu terug voor de leden”, aldus Jack Groenewegen, namens the Valley. Frank Dekker: “Ik heb Prominent door de jaren zien groeien. Van samenwerken naar samen ondernemen. Mooi dat ik nu het eerste lid mag zijn dat samen met Jack, toch ook jaren onze voorzitter, mijn handtekening onder het koopcontract mag zetten. Dat is een prachtige mijlpaal en fijn om op deze manier een punt achter mijn carrière als tomatentuinder te zetten”.

Coöperatie op aandelen
In navolging van de Coöperatieve TV Prominent is in 2020 ook de afzetcoöperatie Growers United een coöperatie op aandelen geworden. Prominent tomaten is een van de merken van Coöperatie Growers United. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de verkoop, marketing en kwaliteitscontrole van het product. Een coöperatie op aandelen heeft een aantal belangrijke voordelen voor de leden t.o.v. het traditionele model. Bestaande en toetredende leden krijgen de mogelijkheid om aandeelhouder te worden. Hiermee wordt het aantrekkelijker om gezamenlijke investeringen te doen vanuit de coöperatie. Doordat de aandelen intern verhandelbaar zijn en waarde vertegenwoordigen, is een bedrijf beter financierbaar. Ook als een lid zijn bedrijf verkoopt of beëindigt kan hij aandeelhouder blijven van de coöperatie. Een lid dat stopt, of bijvoorbeeld een lid dat liquiditeit zoekt om groei te realiseren kan er ook voor kiezen om zijn aandelen te verkopen. Hierdoor maakt hij aanspraak op de opgebouwde waarde in de coöperatie.

Activeer de shopper om tomaten te eten op verrassende momenten

Bijvoorbeeld bij het ontbijt. Benieuwd naar het positieve effect hiervan?