Cocktailtomaat met gegrilde courgette, Parmezaanse kaas en geroosterd broodkruim

Cocktailtomaat met gegrilde courgette, Parmezaanse kaas en geroosterd broodkruim

Haal deze ingrediënten in huis

8 cocktailtomaten, gehalveerd - 1 courgette, in plakken gesneden van ongeveer 1 cm dik - 2 dikkere sneetjes boerenbrood zonder korst - 1 stuk Parmezaanse kaas, groot genoeg om met een dunschiller mooie krullen van te trekken - 2 teentjes knoflook, geraspt of heel fijn gehakt - ½ rood pepertje, fijn gehakt - klein handje platte peterselie blaadjes, gehakt - 10 eetlepels olijfolie extra vergine - 2 eetlepels witte wijnazijn of citroensap - zout en peper

Bereiding

Verhit een grillplaat en verwarm de oven voor op 180°C *. Grill de plakken courgette tot er mooie donkere strepen op staan. Grill niet te lang, want ze moeten een beetje knapperig blijven. Laat de plakken courgette afkoelen. Hak de sneetjes brood in heel kleine stukjes en meng dit met 4 eetlepels olijfolie, 1 teentje geraspte knoflook en wat zout en peper. Rooster het broodkruim goudbruin in de oven in ± 6 minuten.
Meng in een kom 4 eetlepels olijfolie met de witte wijnazijn of citroensap, rode peper en het andere teentje geraspte knoflook en breng op smaak met zout en peper. Marineer hier de gegrilde plakken courgette mee.
Verdeel de helft van de gehalveerde tomaten over de borden. Leg op elke halve tomaat een plak gegrilde gemarineerde courgette met daar bovenop de andere helft van de tomaat. Trek met de dunschiller wat mooie krullen Parmezaanse kaas en verdeel deze over de salade. Strooi hier het geroosterd broodkruim over en geef het gerecht een snuf peper. Druppel er nog wat olijfolie over.

Tip: Leg kleine tomaten op hun zij als je ze doorsnijdt. De gehalveerde tomaten zien er hierdoor veel mooier uit! Voor dit gerecht is het handig om van de boven- en onderkant van de tomaten een dun plakje af te snijden, waardoor de helften mooi blijven liggen.

* Laat bij het grillen van groenten de grillplaat altijd eerst heel heet worden. Wrijf de plaat in met wat olie en grill dan de groenten. Het op smaak brengen doe je in dit geval na het grillen.

 

Recipe by Restaurant Rossio
www.rossio.nl