Tomaten tarte tatin met kruidenroom

Tomaten tarte tatin met kruidenroom

Haal deze ingrediënten in huis

15 trostomaten - sjalotten, in ringetjes - 100 ml crème fraîche - handvol ontpitte olijven (liefst smaakvolle taggia-olijven) - 6 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid - 2 el olijfolie - 1 el balsamicostroop -  - handvol verse muntbladeren - handvol verse basilicumbladeren

Bereiding

Halveer tomaten, schep de zaadjes eruit en dep droog. Fruit de sjalotringen in olie in een koekenpan. Leg de tomaten naast elkaar in de koekenpan en laat langzaam garen op laag vuur (ca. 30 min.). Verwarm oven voor op 200 °C. Laat de gare tomaat op keukenpapier goed uitlekken en dep droog. Laat het vocht uit de koekenpan, samen met de balsamicostroop, op hoog vuur inkoken. Bedek de bodem van de koekenpan met de olijven en sjalotringen en bestrooi met zout en peper. Leg de tomaten met de bolle kant naar beneden erop – zonder vocht, anders wordt deeg niet knapperig! Kneed het bladerdeeg tot een bol en rol dit uit tot een grote ronde plak. Leg het deeg over de tomaten in de pan, prik in met vork en bak in 20-25 min. goudbruin. Pureer de munt en basilicum met crème fraîche, zout en peper tot saus. Neem de koekenpan uit de oven, leg een grote serveerschaal erop, wikkel er een doek omheen en keer het geheel zodat de tarte tatin direct op de schaal schuift. Serveer met de saus. Lekker met een groene salade.